Predstavljamo novu koordinatoricu za komunikacijske aktivnosti Hrvatske udruge za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku!

Meri Glumac živi na Lastovu gdje vodi Mezzomondo, obrt za turizam, ugostiteljstvo i dizajn čija vizija je održivi razvoj turizma temeljen na tradicijskim običajima i legendama! Za kvalitetno interpretiranu baštinu Meri smatra da je glavna nota simfonije koja određuje prepoznatljivost i posebnu ulogu Hrvatske kulturne baštine u svijetu. U udruzi Interpretirajmo Hrvatsku je od 2017. godine te svojim komunikacijskim vještinama želi pridonijeti radu udruge.  U nastavku pročitajte intervju u cijelosti.

Možete li nam se ukratko predstaviti – tko ste, odakle dolazite i čime se bavite?

Zovem se Meri Glumac, rođena sam 03.09.1971. godine u Splitu. Živjela sam i školovala sam se u Rijeci i Opatiji, gdje su moji roditelji u vrijeme svog školovanja, davnih ’60-tih odselili. Moj otac je iz tradicionalne pomorske obitelji i umirovljeni je dipl. inženjer brodostrojarstva, a pokojna majka je bila pravnik. Jedinica sam i vrlo rano sam se upoznala s putovanjima i svjetskom kulturnom baštinom, dok turizam ovih razmjera nije postojao, niti u snu. Godine 1994. suprug i ja odlučili smo se vratiti na Lastovo i sada imamo četiri odrasle kćeri od kojih najstarija Antonella ima 29 godina i stažira u Zagrebu advokaturu, druga kći Nina je završila za odgajateljicu u vrtiću i čeka specijalizaciju, treća kći Nikolina, studira treću godinu hotelijerstva i turizma u Opatiji, i najmlađa Lucija, je maturant, inače državni prvak u judu i profesionalni sportaš, trenutačno na oporavku zbog slomljenog prsta. Kako na otoku Lastovu imamo jedino osnovnu školu, kada je moja najmlađa kći krenula u srednju školu u Splitu, odlučila sam pokrenuti vlastitu turističku agenciju – i to jedinu na otoku ovog karaktera poslovanja, a za naziv agencije sam odabrala tradicionalni naziv najstarije obitelji na otoku: Mezzomondo. Do trenutka pokretanja agencije sam, zbog djece, radila sezonski u turističkoj zajednici, hotelu Solitudo, komunalnom poduzeću, konobi i trgovini, te stekla nakon Opatije odličnu praksu u svim porama turizma. Vizija Mezzomonda je održivi razvoj turizma temeljenog na tradicijskim običajima i legendama, a upravo na takav način prezentirana je i web stranica agencije. Tradicija i običaji, čiji su korijeni obavijeni legendama i mitovima naroda, baza su prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kroz svakodnevne misli i život pučanstva određenog područja. Uz raznu paletu turističkih usluga, u sklopu našeg poslovanja nudimo i turističko vođenje kroz mjesto Lastovo uz posjet muzejima, te vođenje po cijelom otoku pješice ili kao safari. Na našoj FB stranici Mezzo Mondo mogu se naći brojne legende moga kraja, prezentirane uz fotografije s motivima baštine otoka.

Kada ste se i zašto odlučili pridružiti udruzi Interpretirajmo Hrvatsku, te kako je Vaše djelovanje povezano s interpretacijom baštine?

Igrom slučaja naišla sam na stranicu Hrvatske udruge za interpretaciju baštine. Kao član turističkog vijeća Općine Lastovo i kao kolega mnogim drugim turističkim djelatnicima s kojima izmjenjujem iskustva, tražila sam nekog s istom vizijom i misijom, a to je upravo bila udruga Interpretirajmo Hrvatsku.

Koja su Vaša očekivanja od udruge Interpretirajmo Hrvatsku i kako vidite daljnji razvoj interpretacije baštine u Hrvatskoj?

Interpretirana hrvatska baština jedini je kvalitetan i jasan nositelj prezentacije naše multi-kulturalne povijesti i upravo je ona temelj i brand budućeg održivog razvoja visoko-kvalitetnog turizma. Interpretirana baština je glavna nota simfonije koja određuje prepoznatljivost i posebnu ulogu Hrvatske kulturne baštine u svijetu. Daljnji razvoj udruge Interpretirajmo Hrvatsku je neupitan. Težnja interpretaciji baštine u kojoj su sva čula onoga kojemu je namijenjena probuđena i koncentrirana, sigurna je formula njene velike važnosti.

Zašto ste se odlučili prijaviti za sudjelovanje u radu udruge i obavljanje funkcije koordinatora za komunikacijske aktivnosti udruge?

Zbog svojih komunikativnih sposobnosti, a posebno zbog vizije udruge Interpretirajmo Hrvatsku ponukana sam željom da se javim na ovu funkciju koordinatora. Baština Hrvatske i cijelog svijeta je nešto što mi je hobi i strast i o tome mogu pričati do besvijesti. U sklopu projekta Anatomija otoka 2018., uskoro ću držati izlaganje o staroslavenskim legendama koje su ambijentalno materijalizirane u lastovskim poljima na način prilagođen položajima i kretanjima sunca i mjeseca. Zbog želje da se uvijek dodatno educiram u području mog djelovanja, trenutno na Aspiri završavam još jednu dodatnu edukaciju iz područja turizma. Na terenu se pripremam specijalizirati arheološki turizam i turizam povijesti umjetnosti, učeći kako čitati kamen i tragove povijesti. Naša Hrvatska je bogata takvim tragovima i kroz udrugu Interpretirajmo Hrvatsku bih, izmjenjujući iskustva i saznanja, nadogradila sebi i svim članovima, simpatizerima i ostalima, ljepotu Hrvatske kulturne baštine svih povijesnih razdoblja.

Biste li još nešto podijelili s članovima udruge Interpretirajmo Hrvatsku i svima koji prate ovu temu?

Jedino što želim podijeliti s ostalim članovima udruge je da zajedničkim glasom stopljenim iz svakog kutka Lijepe Naše možemo kreirati prepoznatljivu interpretacijsku simfoniju, onu sjajnu zvijezdu koja sja na zastavi EU, na istom principu na kojem su naši preci označavali svoja mjesta raznim prepoznatljivim ukrasima. Za Lastovo su to lastovski fumari – nema putnika koji dođe na otok i ne pita za fumare, a to NISU dimnjaci, ali to je jedna druga priča!

Tekst: Ivana Jagić Boljat

Foto: Meri Glumac