Kako doprijeti do srca posjetitelja

Mjesto i vrijeme: Vinkovci i Vukovar, 28.-30.11.2019.

Edukativna radionica o „Interpretaciji baštine za održivi razvoj turizma“ održana je u Vinkovcima i Vukovaru od 28. do 30.11.2019. U bogatom programu radionice sudjelovalo je više od 50 polaznika, djelatnika u kulturi i turizmu te studenata društvenih i humanističkih znanosti. Cilj radionice bio je educirati turističke vodiče u području interpretacije baštine te osvijestiti važnost interpretacije baštine zaposlenicima u turističkom, ugostiteljskom, gospodarskom, upravljačkom i kulturnom sektoru kako bi se dugoročno pridonijelo stvaranju održivih destinacija.

Polaznicima radionice dodijeljene su zahvalnice za sudjelovanje.

Dojmove s edukativne radionice sažela je sudionica Ivana Zrilić, turistička vodičica „Šteta što ovakvih radionica nema barem jednom i to svakog mjeseca, kako bi mogli prisustvovati razni dionici turizma i shvatiti koliko je interpretacija baštine važna i neizostavna u turizmu, jer samo tako možemo i moramo bolje i drugačije. Doprijeti do samog srca naših posjetitelja, kao što ste vi doprli do mog.“ Istakla je dodavši da su „predavanja tijekom oba dana bila iznimno korisna, zanimljiva, vježbe vrlo konkretne i primjenjive, kao i obilazak lokaliteta uz stručne vodiče.“

Naše trodnevno druženje započelo je upravo turističkim razgledom Vinkovaca uz vodstvo turističkog vodiča Ivice Šandrka. Obilazak je logično završio u Gradskom muzeju Vinkovci. Ostatak dana bio je rezerviran za predavački i radionički program.

Predavački dio programa otvorio je Thorsten Ludwig predsjednik Europske udruge za interpretaciju baštine Interpret Europe, koji je sudionike upoznao s glavnim pojmovima i tehnikama interpretacije baštine. Thorsten Ludwig dao je ovoj temi europski kontekst s pozitivnim pogledom na razvoj interpretacije baštine u područjima u kojima turizam još nije u potpunosti razvijen, kao što je slučaj s kontinentalnim dijelom Hrvatske. Željka Miklošević s Katedre za muzeologiju i upravljanje baštinom pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje na temu kulturno-turističkog proizvoda kao spoja resursa i korisnika, donijevši kritički pogled na trenutno stanje kulturnog turizma i razvoj muzeja u Hrvatskoj.

Nakon poslijepodnevnih predavanja i upoznavanja, zajedničko druženje nastavili smo u Restoranu Lamut gdje smo uživali u finim slavonskim delicijama i veselim melodijama tamburaškog sastava Čilaš.

Dojmove s prvog dana radionice dijelili smo uz slavonsku tamburicu.

Drugi dan radionice započeo je inspirativnim predavanjem Dragane Lucije Ratković Aydemir, direktorice tvrtke Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu i potpredsjednice udruge Interpretirajmo Hrvatsku. Dragana Lucija Ratković Aydemir govorila je o interpretacijskom planiranju kao umijeću te predavanje prožela brojnim primjerima iz prakse interpretacijskog planiranja. U istom tonu nastavilo se i predavanje o participativnom pristupu interpretaciji baštine Lane Domšić, profesorice sa studija Menadžmenta u kulturi pri Veleučilištu Baltazar Zaprešić. Divan domaćin za sve aktivnosti u zatvorenom bio je hotel Slavonija na čijem je gradilištu 1970-ih pronađen najstariji indoeuropski kalendar – Orion. U Orionu smo pronašli inspiraciju za vizualni identitet ove radionice, ali i inspiraciju za radionički dio programa. Uz vodstvo Ive Klarić Vujović i Ive Čaleta Pleša iz Hrvatske udruge za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku na primjeru Oriona raspravljali smo o medijima interpretacije i kako baštinske fenomene pretvoriti u doživljaje. Paralelno s ovom radionicom, odvijala se i radionica o dvjema važnim temama za djelatnike u kulturi i turizmu koji se svojim glasom intenzivno služe u interpretaciji baštine i turističkom vođenju. Kako strukturirati govor i njegovati svoj glas sudionicima je prenijela Željana Nenadić El Mourtada iz SIGOS komunikacija.

Orion je bio inspiracija za radionicu o interpretaciji baštine (na fotografiji replika).

Službeni program drugog dana radionice zaključeno je predavanjem Tine Biluš, predsjednice strukovne Udruge turističkih vodiča Mihovil, prošlogodišnjeg domaćina edukativne radionice o interpretaciji baštine u Šibeniku, o inovativnim turističkim proizvodima razvijenim unutar udruge i ulozi strukovne organizacije u profesionalnoj afirmaciji njezinih članova.

Dan smo zaključili posjetom Lovačkom domu i uzgajalištu divljači Kunjevci, gdje smo se kroz kratko vodstvo upoznali sa životom lovočuvara i počastili finim lovačkim obrocima koje tamo spremaju.

Posljednji dan radionice rezerviran je za izlet koji je uključivao razgled grada Vukovara, panoramsku brodsku vožnju Dunavom, posjet Muzeju vučedolske kulture i okrepu u vinoteci i vinariji Iločki podrumi.

Posjet Muzeju vučedolske kulture uz stručno vodstvo.

Radionica je financirana kroz natječaj Ministarstva turizma „Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2019“. Ovim putem bi se htjeli zahvaliti našem partneru organizatoru Udruzi turističkih vodiča grada Vukovara te svim članovima Hrvatske udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku koji su sudjelovali u organizaciji radionice.