Oživljena povijest Splita i okolice – Održana prva edukacija za kostimiranu interpretaciju baštine u Hrvatskoj

9. – 13. studenog 2020.

Nedavno smo u sklopu projekta Dalmacija storytelling destinacija Splitsko-dalmatinske županije organizirali edukaciju za kostimiranu interpretaciju baštine. Edukacija udruge Interpret Europe nastala je u suradnji s Markom Wallisom, osnivačem najstarije britanske tvrtke za kostimiranu povijesnu interpretaciju Past Pleasures Ltd.

Mark Wallis i polaznici CLI tečaja, foto: IH

Uz Marka Wallisa, edukaciju je vodila i Valya Stergioti, koordinatorica treninga udruge Interpret Europe. Interpretacija baštine neformalan je oblik učenja. Cilj je svake uspješne interpretacije povezati ljudi s baštinom svim osjetilima i osjećajima, a ne samo umom.

Važnost ovoga pristupa prepoznali su turistički djelatnici i djelatnici kulturnih institucija Splita i okolice pa je tako njih 16 usvojilo metode i alate za poboljšanje vlastitih vještina prenošenja baštinskih priča. Pozitivne utiske edukacije opisala je kustosica Petra Blažević iz Pomorskog muzeja u Splitu:

“Biti dio ove edukacije uistinu je privilegija zahvaljujući Marku i Valyji koji ne samo da su napravili fantastičan posao podučavajući nas principima interpretacije već zbog toga što su podijelili vlastita iskustva iz interakcija s publikom, istraživanja, glume, kostimiranja i evaluacije.”

Kroz petodnevnu edukaciju polaznici su osvijestili kostimiranu interpretaciju kao najizravniji oblik interakcije između posjetitelja i baštinskih fenomena. Svoje vještine nadogradili su kroz perspektivu povijesnih osoba koje posjetitelja uvode u realnost utjelovljenog lika. Primijenjeno znanje polaznici su imali priliku pokazati na kraju edukacije, kroz prezentaciju svoje kostimirane interpretacije u trajanju od 7 do 10 minuta.

Po završetku edukacije Gorana Galić, turistički vodič koja je uz tečaj za kostimiranu interpretaciju bila i dio našeg prijašnjeg tečaj interpretacijskog vođenja, zaključila je:

„Kostimirani likovi vode iskustvo posjetitelja na drugu razinu i približavaju ih našoj baštini na intimniji način. Tako ih zasigurno možemo još više zainteresirati za našu bogatu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu.“

Veselimo se nadolazećim kulturno-turističkim projektima koje će provoditi prva generacija kostimiranih interpretatora baštine u Hrvatskoj. Ovim putem se zahvaljujemo partneru – naručitelju Splitsko-dalmatinskoj županiji i voditeljici projekta Dalmacija storytelling destinacija Renati Tešiji, krovnoj udruzi Interpret Europe na metodologiji i postupku certificiranja i Hrvatskoj gospodarskoj komori na ustupanju prostora u centru grada.