Otvorene prijave za sudjelovanje na certificiranom Interpret Europe treningu za interpretacijske trenere

Vrijeme i mjesto održavanja: 25.-27.11.2019., Muzej Slavonije, Osijek

Pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje na treningu „Certificirani interpretacijski trener“ iz edukacijskog programa Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe. Trening će se održati od 25. do 27. studenog 2019. u Muzeju Slavonije u Osijeku a zajedno ga provode Interpret Europe i Muzej Slavonije. Udruga Interpretirajmo Hrvatsku u organizaciji ovog treninga sudjeluje kao partner za komunikaciju.

Valya Stergioti i Thorsten Ludwig s polaznicima certificiranog Interpret Europe treninga za interpretacijske trenere, Krakow, lipanj 2018. Foto: Interpret Europe

„Certificirani interpretacijski trener“ je intenzivan trening koji polaznicima omogućava savladavanje teorijskog znanja, praktičnih vježbi i pristupe učenju kako bi u budućnosti mogli provesti vlastiti certificirani trening. Polaznici uče kako planirati, provoditi i evaluirati treninge, primjenjivati standarde kvalitete organizacije Interpret Europe i rješavati krizne situacije na treninzima te kako organizirati trening s lokalnim partnerima i promovirati ga potencijalnim polaznicima. Treneri moraju završiti tri razine edukacije: jedan od 40-satnih treninga iz edukacijske ponude interpretacijskih treninga (1), 16-satni trening za certificiranog interpretacijskog trenera (2) i na kraju, 8-satnu nadogradnju za trening koji planiraju sami držati (3). Polaznici treninga u Osijeku moći će savladati drugu i treću razinu ove edukacije za interpretacijske trenere, odnosno savladati i nadogradnje za certificiranog interpretacijskog vodiča i certificiranog interpretacijskog pisca. Trening se održava na engleskom jeziku.

  • Kako postati trener certificiranih trening detaljnije možete saznati na web-stranicama IE: postani trener!

Na trening za interpretacijske trenere mogu se prijaviti članovi organizacije Interpret Europe (IE) koji su već uspješno savladali barem jedan od treninga iz edukacijske ponude organizacije, u ovom slučaju trening za certificiranog interpretacijskog vodiča ili certificiranog interpretacijskog pisca a koji već imaju praktičnog iskustva u vođenju treninga.

Važno: Uvjet za sudjelovanje na treninzima iz programa udruge Interpret Europe je individualno ili profesionalno članstvo u udruzi.  Za članove iz Hrvatske godišnja članarina za individualno članstvo iznosi 20 €, a za profesionalno 40 €. Više o vrstama članarina i koristima koje one donose članovima možete pronaći ovdje: IE članarine. Potrebno je registrirati se za članstvo i uplatiti članarinu za tekuću godinu prije početka treninga.

Polaznici certificiranog Interpret Europe treninga za interpretacijske trenere nakon završetka treninga, Krakow, lipanj 2018. Foto: Interpret Europe

O TRENERIMA

Valya Stergioti, koordinatorica za trenere u Europskoj udruzi za interpretaciju baštine – Interpret Europe, certificirana za interpretacijsko planiranje pri NAI-u (National Association for Interpretation – USA). Radi kao freelance interpretacijski trener i planer.

Thorsten Ludwig, predsjednik je Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe. Studirao je Interpretacijski menadžment i praksu (MSc) na Sveučilištu „Highlands and Islands“ u Velikoj Britaniji. Certificiran je za interpretacijsko planiranje i interpretacijskog trenera pri NAI-u (National Association for Interpretation – USA). Od 1993. direktor je u Bildungswerk, tvrtki za provođenje interpretacijskih treninga, planiranje i savjetovanje.

Muzej Slavonije, Osijek. Foto: Dražen Lazić.

O ORGANIZATORIMA

Europska udruga za interpretaciju baštine

Europska organizacija za interpretaciju baštine je neprofitna organizacija koja potiče razvoj, potporu i promicanje interpretacije prirodne i kulturne baštine u Europi. Ciljevi organizacije su: razmjena iskustava i ideja te suradnja na razini cijele Europe; podizanje profila i utjecaja stručnog tumačenja u europskim i međunarodnim raspravama te uspostavljanje zajedničkih standarda za interpretaciju diljem Europe. Interpret Europe broji oko 1000 članova, za koje diljem Europe organizira edukacijske programe iz područja interpretacije baštine.

Muzej Slavonije

Muzej Slavonije je muzej od nacionalnog značaja, najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj i jedan od najstarijih muzeja u državi. Osnovan je 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Muzejski fundus sadrži oko 300 tisuća predmeta raspoređenih u 116 muzejskih zbirki povijesne, etnološke, tehnološke, znanstvene i umjetničke vrijednosti. Muzej je 1946. godine premješten u baroknu katnicu nekadašnjeg Gradskog magistrata, izgrađenoj 1702. u kojoj i danas djeluje.

 

Ako želite sudjelovati i zadovoljavate uvjete prijave, molimo da ispunite upitnik.

Za sva pitanja u vezi treninga možete se obratiti Valyi Stergioti na e-mail vster[at]outlook.com