Otvorene prijave za sudjelovanje na certificiranom Interpret Europe treningu za interpretacijskog vodiča i radionici govornih vježbi za vodiče

Prijave za sudjelovanje na treningu su zatvorene!

 

Vrijeme i mjesto održavanja: 14.-19.01.2019., Šibenik

Kotizacija: 350,00 kn

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na treningu „Certificirani interpretacijski vodič“ iz programa Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe i radionici govornih vježbi za vodiče za njegu i pravilnu upotrebu glasa.

 

Edukacijske aktivnosti dio su projekta „Interpretirajmo našu baštinu“, odobrenog za financiranje na natječaju Ministarstva turizma, Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018., kojeg zajednički provode Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik i Hrvatska udruga za interpretaciju baštine. Navedene aktivnosti projekta održat će se u Šibeniku od 14. do 19. siječnja 2019. godine, a za članove udruge Interpretirajmo Hrvatsku osigurano je 12 mjesta.

„Certificirani interpretacijski vodič“5-dnevni je hands-ontrening namijenjen turističkim vodičima, muzejskim djelatnicima, vodičima u zaštićenim područjima prirode, vodičima na baštinskim lokalitetima i svima koji sudjeluju u osobnom prenošenju baštine posjetiteljima. Alati i metode koji se savladavaju ovim neformalnim načinom učenja omogućuju sudionicima da pretvore baštinske fenomene u iskustva, a posjetitelje u aktivne sudionike, razvijajući kod njih osjećaj poštovanja ukupne baštine čovječanstva i potičući brigu za njenom zaštitom i očuvanjem. Voditeljice treninga, Iva Silla (Hrvatska) i Janja Sivec (Slovenija) trenerice su za interpretacijske vodiče certificirane od strane udruge Interpret Europe (IE). Kako bi uspješno završili trening i dobili certifikat, sudionici trebaju imati prethodno iskustvo vođenja i završiti trening u cijelosti. Sam proces certificiranja sastoji se od pohađanja treninga, pisanog ispita, razvoja interpretacijskog govora i interpretacijske šetnje, te evaluacije. Napominjemo da se radi o intenzivnom cjelodnevnom treningu, gdje je potrebna stopostotna prisutnost.  Trening se održava bez obzira na vremenske prilike, većim dijelom na otvorenom. Dva paralelna treninga, jedan na hrvatskom a drugi na engleskom jeziku, održat će se od 14. do 18. siječnja 2019. godine u Šibeniku, u prostorima Gradske knjižnice „Juraj Šišgorić“ (Poljana 6, Šibenik) i Udruženja obrtnika Šibenik (Stjepana Radića 77 A, Šibenik).

„Struktura govora za glasovne profesionalce“, te „Vježbe za glas i izgovor“ dijelovi su poludnevne radionice za interpretacijske vodiče kroz koju će sudionici osvijestiti prednosti i nedostatke svog glasa i izgovora, te savladati tehnike pripreme strukture govora. Kroz vježbe za glas i izgovor sudionici će naučiti kako pravilno koristiti i čuvati glas ili ga promijeniti ako je potrebno, usavršit će svoj izgovor, prilagoditi tempo i ritam govora, osvijestiti ekspresivnost govora, te umanjiti strah i nelagodu pred publikom. Nakon završene radionice, sudionici će moći samostalno organizirati svoj nastup i prezentaciju određenih tema, reducirati govorni izričaj ovisno o vremenskim zahtjevima, ovladati općim i specifičnim govorničkim vještinama, a rezultat ovih vježbi je i smanjenje straha i treme od javnog izlaganja. Dvije radionice, jedna u jutarnjim, a druga u popodnevnim satima, održat će se 19. siječnja 2019. godine u Urbanom centru, Ulica kralja Zvonimira 7A, Šibenik.

KOTIZACIJA

Sudjelovanje na treningu i radionici sufinancirano je sredstvima Ministarstva turizma i sudionici plaćaju kotizaciju u iznosu od 350,00 kn. Sudionicima treninga je organiziran prijevoz iz Zagreba za Šibenik u nedjelju 13. siječnja 2019. godine, te iz Šibenika za Zagreb u subotu 19. siječnja 2019. godine, smještaj u dvokrevetnim sobama u privatnim smještajnim jedinicama od nedjelje 13. do subote 19. siječnja, jedan topli obrok dnevno, program treninga i radionice zajedno sa svim radnim materijalima.

PRIJAVA

Za sudjelovanje na treningu i radionici potrebno je ispunjenu prijavnicu poslati na mail adresu interpretirajmo.hrvatsku@gmail.com.

Prijave su otvorene do 19. studenog 2018. godine.

Nakon završetka prijava slijedi proces selekcije te će sudionici biti obaviješteni o rezultatima do 1.12.2018.  Proces selekcije primjenjuje se kako bi se sudjelovanje na treningu i radionici moglo omogućiti isključivo članovima koji imaju iskustva s osobnom interpretacijom.

VAŽNOUvjet za sudjelovanje na treninzima iz programa udruge Interpret Europe je individualnoili profesionalnočlanstvo u udruzi. Za članove iz RH godišnja članarina za individualno članstvo iznosi 20 €, a za profesionalno 40 €. Više o vrstama članarina i koristima koje one donose članovima možete pronaći ovdje. Potrebno je registrirati se za članstvo i uplatiti članarinu za 2019. godinu prije početka treninga, 14. siječnja 2019.

Po primljenoj potvrdi o uspješnoj prijavi za sudjelovanje na treningu i radionici, sudionici će na svoju mail adresu dobiti predračun za uplatu kotizacije koju je potrebno uplatiti na račun Udruge turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik.

Više informacija o prijevozu, smještaju i programu treninga i radionice, polaznici će dobiti prije početka programa.

 

PRIJAVNICA

 

O TRENERICAMA

Iva Silla

Iva Silla (Hrvatska) interpretacijski je vodič certificiran od strane udruge Interpret Europe (IE), prva IE certificirana trenerica za interpretacijske vodiče u Hrvatskoj, te autorica turističkih razgleda iz programa „Secret Zagreb“. Iva je strastvena interpretatorica baštine koja svoja znanja primjenjuje u brojnim tematskim, interaktivnim i kostimiranim šetnjama i razgledima grada, a znanja iz interpretacijskog vođenja i interpretacije baštine širi kroz brojne edukacijske aktivnosti u kojima sudjeluje. Iva će u Šibeniku održati trening na hrvatskom jeziku.

Janja Sivec

Janja Sivec (Slovenija) interpretacijski je vodič certificiran od strane udruge Interpret Europe (IE), certificirana trenerica za interpretacijske vodiče, te IE koordinatorica za Sloveniju. Janja vodi neprofitnu organizaciju „Legende“ koja se bavi interpretacijom baštine, te savjetovanjem u području turizma i umjetnosti. Iako svestrana u svim područjima razvoja i primjene alata interpretacije baštine, Janjin fokus je rad s mladima. Janja će u Šibeniku održati trening na engleskom jeziku.

 

O ORGANIZATORIMA

Udruga turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik

Udruga turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik je neprofitna, strukovna udruga turističkih vodiča osnovana 2006. godine. Okuplja turističke vodiče na području Šibensko-kninske županije s ciljem da svojim članovima omogući profesionalnu afirmaciju na način da svoju djelatnost kvalitativno unaprjeđuju, podižu ugled struke, te afirmiraju poziv turističkog vodiča.

Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku

Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku osnovana je u travnju 2016. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji hrvatske prirodne i kulturne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjena ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Udruga je dio krovne europske udruge Interpret Europe.

Kontakti:

Tina Biluš | 099 6841 016 | utvmihovil@gmail.com

Ivana Jagić Boljat | 095 5063 681 | interpretirajmo.hrvatsku@gmail.com

Iva Čaleta Pleša | 098 593 317 | intepretirajmo.hrvatsku@gmail.com

 

Projekt “Interpretirajmo našu baštinu” odobren je za financiranje na natječaju Ministarstva turizma, Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2018.